Какво са те?


Мисловните карти са естествен графичен инструмент, който ви дава възможност по креативен и организиран начин да изразите вашите мисли и идеи. Мисловните карти могат да бъдат приложени във всеки един аспект от живота, където ефективност и яснота на мислене ще подобрят вашето представяне.

“Мисловните карти са като Интернет – можеш да живееш без него, само ако не знаеш, че съществува. Рано или късно всички ще започнат да ги ползват. По-добре да е рано.”

Светлин Наков, съосновател на Software University

Създадени в края на 60-те години на 20 век от Тони Бюзан, днес мисловните карти се използват от над 250 милиона човека по света – от най-младите до най-възрастните. Те са за всички, когато искат да използват огромния потенциал на мозъка си по-ефективно.

Мисловните карти се използват от компании като Toyota, Microsoft, NASA, Boeing, Walt Disney, IBM, U.S. Air Force, Rolls-Royce, United Nations.

Защо да ги използваме?

Вашият мозък е спящ гигант. Според много експерти използваме само 1% от пълния си потенциал, който е ограничен от нашето мислене и виждания.

Мисловните карти представят едновременно “голямата картина” и детайлите като подобряват ученето и креативността. Те се прилагат успешно при водене на записки, целеполагане, решаване на проблеми, генериране на идеи, запаметяване на информация, планиране на проекти и много други.

“Мисловните карти са интересен инструмент за резюмиране и конспектиране на голямо количество информация, така че тя да бъде възприета и запомнена по оптимален начин.”

Мартина Чакърова, VFX координатор в Millennium Films

С ежедневно използване на мисловни карти, ще забележите, че животът ви става по-продуктивен, пълноценен и успешен във всяко едно отношение. Броят на мислите, идеите и връзките, които вашият мозък може да направи е неограничен, което значи, че и различните начини, по които можете да използвате мисловните карти във ваша полза са безкрайно много.

Как работят?

Мисловните карти са мощен начин за изразяване на мисловни пътеки, картини и асоциации, които вече съществуват в мозъка ни. Те са отражение на лъчистото мислене, което е естествена функция на мозъка.

“Едва ли съществува по-ясен и ефиктивен мисловен инструмент от мисловните карти на Тони Бюзан.”

Реймънд Кийн, интернационален шах гросмайстор и кореспондент на The Times

Основните елементи при изграждане на мисловните карти са картинки, цветове и ключови думи. От своя страна, те стимулират двете основни функции, описващи “езика на мозъка” – асоциациите и въображението. Именно те активират както лявата, така и дясната половина на мозъка.

Чрез ключовите идеи и множеството разклонения, те ви дават свободата да обходите безкрайните възможности на вашия мозък.

Какво представляват?

Мисловните карти са високоефективен инструмент за достигане на информацията във вашия мозък – те са креативно и логическо средство за водене на записки и буквално “очертават картата” на вашите идеи.

По един уникален начин, те обхващат пълния набор от кортикални умения – думи, картини, цифри, логика, ритъм, цветове и пространствo.

“Обучението ме окуражи и ми подсказа как да позвам мисловни карти при обучения и презентации, за да представя някаква тема глобално и после “клонка по клонка”.”

Капка Стойкова, консултант, обучител и бизнес коуч, Development Zone

Какво ви е необходимо за правенето на мисловни карти?

  • Бял лист хартия или дъска
  • Цветни моливи или фулмастри
  • Вашият мозък и въображение