17-те нива на съзнание, част II

 
Продължение от 17-те нива на съзнание, част I

 
Ще разгледаме и останалите нива, като най-вече ще акцентираме върху тези, които са между смелостта и разума, тъй като това е кръгът, където вие най-вероятно се намирате.

10. Неутралност – Това ниво се очертава от фразата “Живей и остави и другите да живеят.” Това е гъвкав, спокоен и необвързан начин на живот. Каквото и да става, приемаш ударите. Човек не трябва нищо да доказва на себе си или на другите. Чувства се в безопасност и се разбира добре с другите хора. Много от фрийлансърите, които сами си осигуряват работата, са на това ниво. Това е много удобно място. Тук е нивото на самодоволството и мързела. Човек се грижи само за своите собствени нужди, но без да се насилва твърде много.
11. Готовност – Тъй като това ниво е безопасно и удобно, можете да започнете да използвате енергията си по-ефективно. Просто да се справяте с нещата не е вече достатъчно за вас. Започвате да си мислите за това как вършите вашата работа и може би искате да я правите по най-добрия начин. Мислите си за по-ефективно управление на времето и производителност, както и как да го организирате оптимално. Това е нивото, в което развивате сила на волята и самодисциплина. Тези хора са “рейнджъри” на обществото, те вършат нещата добре и не се оплакват много. Ако сте в университета, то тогава вие сте наистина добър студент, вземате насериозно образованието си и знаете, че то ще ви послужи във времето, за да си намерите добра работа. Това е точката, в която вашето съзнание става все по-организирано и дисциплинирано.
12. Приемане – Тук се случва силна промяна и вие сте се пробудили за възможностите за проактивен живот. Вие сте компетентен на нивото на желанието и готовността и сега искате да започнете да използвате вашите способности по добър начин. Това е нивото на определяне и постигане на целите. Вие сами започвате да поемате отговорност за ролята си в света. Ако нещо не е наред в живота ви (вашата кариера, здраве, връзки с други хора), можете да определите желания резултат и да го промените. Вие започвате да виждате голямата картина на живота си по-ясно. Това ниво точно кара много хора да сменят кариерата си, да започнат нов бизнес или да променят начина си на хранене.
13. Разум – На това ниво се преминава отвъд емоционалните аспекти на по-ниските нива и се започва да се мисли ясно и рационално. Когато достигнете това ниво, вие сте напълно способни да използвате вашите мисловни способности в пълна степен. Сега имате дисциплина и проактивност, за да използвате изцяло вашия потенциал и естествени възможности. Достигнали сте точката, в която си казвате: “Уау! Мога да направя всички тези неща и знам, че трябва да използвам това разумно. Така че кой е най-добрият начин да използвам моите таланти и способности?”. Виждате целия свят и започвате да отдавате вашия значим принос към него. В многократно по-висока степен, това е нивото на Айнщайн и Фройд. Вероятно е очевидно, че повечето хора никога не достигат това ниво през целия си живот.
14. Любов – Не ми харесва етикета на Хокинс „любов“ тук, защото това не е емоция на любовта. Това е безусловна любов, това е постоянното разбиране за свързаност с всичко, което съществува. Помислете за състраданието. На нивото на разума, вие живеете, за да служите на главата ви. Но това в крайна сметка се превръща в задънена улица, където може да попаднете в капана на прекомерното обмисляне и интелектуализиране на нещата. Вие осъзнавате, че имате нужда от по-широк поглед за живота, отколкото да мислите само за себе си. На нивото на любовта, позволявате на главата и разума си, както и на всичките си други таланти и способности, да бъдат в услуга на сърцето ви. Да служат на сърцето не означава да се ръководят от вашите емоции, а да се изразяват в по-силно чувство за правилно и грешно, добро и лошо, чрез вашата съвест. Виждам това като ниво на пробуждане за вашата истинска цел в живота. Вашите мотиви на това ниво са чисти и непокварени от желанията на егото. Това е нивото на живота в служене на човечеството. Помислете за Ганди, Майка Тереза, д-р Алберт Швайцер. На това ниво вие започвате да се ръководите от много по-голяма сила от вас самия. Това е чувството на свободата, че всичко е преходно и идва и си отива. Вашата интуиция става изключително силна. Хокинс твърди, че това ниво се постига само от 1 на 250 души по време на целия им живот.
15. Радост – Това е състояние на безбрежно и непоклатимо щастие. Екхарт Толе описва това състояние в книгата си „Силата на Настоящето“. Това е нивото на светците и съвременните духовни учители. Чувствате се невероятно дори и само да бъдете в присъствието на хора на това ниво. Тук животът се ръководи изцяло от синхрон и интуиция. Вече нямате повече нужда да си поставяте цели и да правите подробни планове, тъй като разширяването на вашето съзнание ви позволява да работите на много по-високо ниво. Преживяване, което е близко до смъртта може временно да ви подтикне да достигнете до това ниво.
16. Мир – Усещане за тотална трансцендентност. Хокинс твърди, че това ниво се постига само от един човек на 10 милиона.
17. Просветление – Най-високото ниво на човешкото съзнание, когато човешкото се слива с божественото. Среща се изключително рядко. Това е нивото на Кришна, Буда и Иисус. Дори и само мисълта за хората на това ниво може да повиши вашето съзнание.

Как да разберете на кое ниво сте?

Мисля, че ще намерите този модел, достоен за размисъл. Не само хората, но също така и предмети, събития и дори цели общества могат да бъдат класирани в тези нива. В рамките на собствения си живот, дори вие можете да видите, че в някои части от него сте на различни нива в сравнение с други, но трябва да сте в състояние да идентифицирате текущото си най-често ниво. Може да бъде на нивото на неутралност като цяло, но все още да бъдете пристрастени към пушенето, което е нивото на желанието.

Естествено е да се колебаете между няколко състояния по време на дадена седмица, така че вероятно ще видите поредица от 3-4 нива, където ще бъдете през по-голямата част от времето си. Един от начините да разберете какво е вашето “естествено” състояние е да помислите за това как реагирате в ситуации, когато сте под натиск и напрежение. Смятате ли, че ставате параноичен и се затваряте в себе си (страх)? Започвате ли да крещите на хората (гняв)? Ставате ли отбранителен (гордост)?

 

Кои неща влияят върху нивата на вашето съзнание?

Всичко във вашата среда ще има ефект върху вашето ниво на съзнание, включително телевизия, филми, книги, уеб сайтове, хора, места, обекти, храни. Ако сте на нивото на разума и гледате новини по телевизията, които са предимно на нивата на страха и желанието, това временно ще намали нивото на вашето съзнание до по-ниско. Ако сте на нивото на вината, новините по телевизията ще го покачат до по-горно ниво.

Прогресът и придвижването от едно ниво до следващото изисква огромно количество енергия. Без съзнателно усилие или без помощта на другите, вие най-вероятно ще останете на сегашното си ниво, докато някаква външна сила не навлезе в живота ви.

Обърнете внимание на естествената прогресия на нивата и помислете, какво се случва, когато се опитате да съкратите сами процеса. Ако се опитате да достигнете на нивото на разума, преди да усвоите самодисциплината (новото на готовност) и целеполагането (нивото на приемане), ще бъдете твърде дезорганизирани и нефокусирани да използвате ума си в пълна степен. Ако се опитате да се издигнете на нивото на любов, преди да сте усвоили нивото на разума, ще страдате от наивност и всичко това може да завърши в култ към някой, който ще ви разочарова.

 

Как да се изкачите на по-високо ниво?

Изкачването дори само с едно ниво може да бъде изключително трудно, повечето хора не успяват да го направят през целия си живот. Промяната в едно ниво може коренно да промени всичко в живота ви. Това е така, защо хората под нивото на смелост вероятно няма да напреднат в живота, без външна помощ. Изисква се кураж, както и да работите съзнателно върху напредъка в живота си, което се свежда до това непрекъснато да залагате на карта живота и цялата си реалност, за да получите шанса да станете по-осъзнати и наясно с живота си. Но всеки път, когато достигнете до това следващото ниво, вие осъзнавате напълно, че това е бил добър залог.

Например, когато достигнете до нивото на смелост, всички ваши минали страхове и фалшива гордост, ви изглеждат глупави. Когато стигнете до нивото на приемане (определянето и постигането на целите), вие поглеждате назад към нивото на желание и виждате себе си, сякаш сте били като мишка, която бяга върху бягаща пътека – вие сте били добър бегач, но не сте избрали посоката.

 

Какво следва?

Мисля, че най-важното дело, което можем да направим като човешки същества е да повишим, нашето индивидуално ниво на съзнание. Когато правим това, ние ще разпръскаме по-високи нива на съзнанието сред всички хора около нас. Представете си колко невероятен би бил светът, ако можем да накараме всички да бъдат поне на нивото на приемане. Според Хокинс 85% от хората на земята живеят под нивото на смелост.

Когато временно усещате по-високи нива на съзнанието, можете да видите къде трябва да отидете по-нататък. Вие имате един от онези моменти на яснота и прозрение, където разбирате, че нещата трябва да се променят. Но когато потънете отново в по-ниските нива, паметта ви се помрачава и забравяте правилната посока.

Вникнете в тази йерархия с отворен ум и проверете дали ви води до нови прозрения, които могат да ви помогнат да направите следващия скок в собствения си живот.

Надяваме се статията да ви е била интересна и да извлечете максимално много полза от нея. Развивайте се постоянно и живейте съзнателно! До нови срещи! 🙂