17-те нива на съзнание, част I

 
Днес решихме да ви споделим един доста интересен материал от Стийв Павлина за нивата на човешкото съзнание. Основната причина е, защото вярваме, че е необходимо да сте на достатъчно високо ниво, за да осъзнавате и използвате мисловните карти пълноценно.

В книгата „Мощ срещу сила“ от Дейвид Р. Хокинс, има йерархия на нивата на човешкото съзнание. Ако сте чели книгата, тя ще ви помогне лесно да разберете, къде попадате вие в тази йерархия, на базата на настоящата си житейска ситуация.

Докато ние може да прескачаме в различните нива в различни моменти, обикновено има едно преобладаващо “нормално” състояние за нас. Ако четете този материал, то имате шанс да сте най-малко на нивото на смелостта, защото ако бяхте на по-ниско ниво, вие вероятно нямаше да проявите съзнателен интерес за личностното си израстване. Хокинс определя нивата като логаритмична скала, така, че много по-малко хора попадат в по-високите нива, отколкото в по-ниските. Преминаването от едно ниво на друго по-високо ще доведе до огромна промяна в живота ви.

1. Срам – Човекът на това ниво е само една стъпка над смъртта. Той вероятно е склонен към самоубийство на това ниво. Или това е валидно, или вече се е превърнал в сериен убиец. Мислете за това като за омраза насочена от човека към себе си.
2. Вина – Тя е стъпка по-горе от срама, но все още човек може да си мисли за самоубийство. Този човек мисли за себе си, че е грешник и не може да си прости за миналите прегрешения.
3. Апатия – Това е чувство за безнадеждност или жертва, състояние на заучена безпомощност. Много бездомни хора са в това състояние.
4. Скръб – Състояние на вечна тъга и загуба. Можете да попаднете тук, след като загубите любим човек, следва депресия. Тя е на по-високо ниво от апатията, тъй като започвате да се изкопчвате от навика и притръпването.
5. Страх – Това е виждането на света като опасен и несигурен, напомня на параноя. Обикновено човек ще се нуждае от помощ, за да премине над това ниво, или ще остане затворен за дълго време, в мъчителна връзка със самия себе си.
6. Желание – То не трябва да се бърка с определянето и постигането на целите, това е нивото на пристрастяването, копнежа и страстта – за пари, одобрение, власт, слава и др., това са консуматорството, материализмът. Това е нивото, при което човек пуши, пие и употребява наркотици.
7. Гняв – Това е нивото на разочарованието, често е причинено от неудовлетворените желания в по-ниското ниво. Това ниво може да ви подтикне към действие на по-високите нива, или може да останете притиснат в омраза. В мъчителни отношения и връзка, вие често ще видите гневен човек, който е заедно със страхлив човек.
8. Гордост – Това е първото ниво, в което започвате да се чувствате добре, но това е фалшиво чувство. То зависи от външни обстоятелства (пари, престиж и т.н.), така че човекът е силно уязвим. Гордостта може да доведе до национализъм, расизъм и религиозни войни. Помислете за нацистите. Те са в състояние на ирационално отричане и отбрана. Религиозният фундаментализъм също остава на това ниво. Това се случва, когато човек е толкова силно въвлечен в своите убеждения, че възприема атаката на своите вярвания, като лична атака срещу него самия.
9. Смелост – Тук именно е първото ниво на истинската сила. Това е мястото, където започвате да гледате на живота си, като на предизвикателен и вълнуващ, а не обсебващ и обезпокоителен. Вие започвате да се интересувате от личностно израстване, въпреки че на това ниво най-вероятно ще го наричате като нещо друго, например: изграждане на умения, кариерното израстване, образование и др. Точно тогава започвате да виждате бъдещето си като подобрение на вашето минало, а не като негово монотонно продължение.

Очаквайте следващата ни статия, в която ще продължим с нивата на съзнание, какво им влияе и как да се изкачите на по-високо ниво. 🙂

17-те нива на съзнание, част II