Да помогнем на БЪЛГАРСКОТО образование!

 
Решихме да стартираме 2012 с една кауза, която е и наша лична цел: Да помогнем на БЪЛГАРСКОТО образование! Тъй като вярваме, че човек се учи цял живот (или поне повечето от нас), смятаме, че начина, по който младите хора в България се учат е фундаментално важен както за тяхното бъдеще, така и за бъдещите поколения.

Преди да споменем основните причини, мисловните карти да са толкова полезни в образованието, искаме да кажем, че възнамеряваме да подкрепим нашата кауза с реални действия през цялата година!

Тони Бюзан за мисловните карти:

Обикновено, докато учим, ние си водим записки в линеен вид, създавайки много редове от информация. Правейки записки по този начин, на края се озоваваме с грозни, сбити редове текст, които са скучни за четене и трудни за разбиране. Линейните записки ни принуждават да изолираме част от информацията и ни пречат да направим връзка между нашите идеи. Креативността ни не може да се събуди от линейни, черно-бели редове текст. Затова, идеи, написани по този начин са трудни за възприемане и мотивацията ни да ги прочетем и запомним е изключително малка.

Мисловна карта на урок по геология:

Мисловните карти са визуални изображения на нашите мисли и идеи, фокусирани в централна тема. Те стимулират сетивата ни, чрез визуалните си елементи (картинки, цветове, извити линии, …) и правят запомнянето на записките ни много по-ефективно и интересно. Използвайки само ключови думи, ние пестим ценно време докато учим и правим възстановяването им по време на изпити пъти по-лесно.

Само докато правим една мисловна карта, ние генерираме множество идеи и правим логически връзки между тях. През това време усещаме как се наслаждаваме да учим, идват ни много оригинални и креативни идеи и успяваме да запишем по-бързо информацията.

Мисловна карта на урок по геология:

Основните приложения на мисловните карти в образованието:

  • водене на записки
  • писане на есета
  • подготовка на проекти
  • учене на голямо количество информация
  • бързо и дълготрайно запомняне
  • подготовка за изпити
  • структуриране и изнасяне на презентации
  • генериране на идеи и креативност
  • подготовка и изнасяне на уроци

Естествено, мисловните карти са само един от възможните начини да се подобри образователната система. За един друг гениален метод, измислен от българин, който е познат в цял свят, но малко в България, можете да прочетете статията “Летящ Старт“.

Подкрепете каузата:

Нека се обединим, защото заедно можем да направим истинска и устойчива промяна, с която да подобрим начина, по който младите хора в България се учат.

Това, което ще направим ние, е да помогнем с нещо, в което сме добри – Мисловни Карти. За всеки месец от 2012 ще правим по 10 огромни мисловни карти, на полезна за образованието тема, които ще подаряваме на български училища.

В края на годината, ще организираме безплатно събитие на тема Ускорено Учене, с което ше запознаем присъстващите с най-различни иновативни техники за учене.

А какво ще направите вие?